S4 HANA 2020 YENİ MUTABAKAT HESABI NEDİR?
- 30 Aralık 2024
- Yayınlayan: Alper Atak
- Kategoriler: Business plans, FI, SAP
S4 HANA 2020 YENİ MUTABAKAT HESABI
S4 Hana 2020 ile birlikte SAP bir yenilik olarak yeni bir mutabakat hesabı tipini de bizlere sunmuş görünüyor.
Bir çok projede – özellikle global projelerde – karşılaştığım tartışmaların başında gelen banka hesaplarının yönetilmesi. Akıllı kod yapısını sanırım biraz değiştirmemiz gerekecek. Dokümanlarımızın içerisinde bulunan hesap planı excel şablonlarını da belki rafa kaldırmamızın zamanı gelmiştir. Türkiye gibi rekabetçi bankacılık sektörünün olduğu ülkelerde çokça karşılaştığımız durum olan; şirketlerin bir çok bankada bir çok hesabının olması da sanırım bu yapının oluşması için bir gerekçe olmuş.
Nasıldı ?
Yukarıdaki yapıda banka verilerini bir köşeye bırakarak ana banka ve banka hesaplarına yönelmemizde fayda var. Genel olarak yapılması gereken, her bir IBAN (ya da banka hesabı) için unique bir ana hesap tanımlamaktan geçiyor. Peki bunun zararı nedir. Bir de ona bakmamız lazım.
Genel olarak banka muhasebesinin konumlandırıldığı projelerde banka ana hesaplarına paralel olarak ara hesaplar da tanımlıyorduk. Bunun yanında kredi kartları – çek banka ara hesapları – senet banka ara hesaplarını da eklediğimizde aslında temel olarak her bir ana banka hesabı için 5-6 ayna hesap açılabilir durumda kalıyorduk. Hesap planının minimal tutulduğu yada banka sayısının az olduğu projelerde yönetimi zor olmasa da daha büyük ölçekli şirketlerde yönetmesi çok daha zor bir hal alıyordu.
Peki ne değişti ?
Yeni yapıda ise banka hesaplarını bir ana hesapta birleştirmek bir yana ödeme işlemleri takibi de bir nevi cari takibine dönmüş olacak.
Ayrıca bu sürecin takibi için yeni bir hesap tipi de beraberinde gelmiş oldu. Nakit hesapları, bu ana hesap tipi banka mutabakat hesabını açabilmemiz için zorunlu bir yapı olduğunu da bilmek gerekiyor.
Tabii ki tek bir hesap açtığımızda bu süreçleri tamamlamış olmuyoruz. Çünkü yapısı itibariyle bakiye takibi yapılması gereken bu hesaplar içinde süreçte bazı değişiklikler gerekiyor. Bir banka işlemi yapmak için aslında 2 hesaba ihtiyacımız bulunuyor 1- banka mutabakat hesabı ve 2-denkleştirme ara hesabı.
Yeni yöntemin en çok hoşuma giden kısmı ise bunun ana veride seçilebiliyor olması. Yani bir ana banka yaratırken bu bankanın banka mutabakat hesabı ile mi yoksa bilanço yöntemi ile mi kullanılacağını seçebiliyoruz.
Yeni yapının nasıl kullanılacağı veya hangi durumlarda katma değer katacağı sanırım birazda tasarım konusu olacak. Her yeni tasarım iyi tasarım olmadığını aklımızın bir köşesinde tutmakta fayda var tam da bu sebeple SAP’nin yayınladığı yayınları incelemenin tasarım öncesinde faydası olacaktır. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz SAP’nin help.sap.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.